Home / Artikelen / Voortgezet speciaal onderwijs

Voortgezet speciaal onderwijs

Voortgezet speciaal onderwijs is bedoeld voor leerlingen met:

  • een lichamelijke handicap;
  • een visuele of een auditieve handicap;
  • een langdurige (chronische) ziekte.

Soms komen ook kinderen met psychiatrische problemen, leerproblemen of gedragsproblemen voor voortgezet speciaal onderwijs in aanmerking.

Passend onderwijs

Met passend onderwijs kunnen reguliere scholen leerlingen lesgeven die extra ondersteuning nodig hebben. Misschien kan jouw kind daardoor wel naar het regulier onderwijs. Als dat niet mogelijk is, kan je kind naar een middelbare school voor voortgezet speciaal onderwijs (een vso-school).

Lesniveau binnen het speciaal onderwijs

De meeste scholen in het voortgezet speciaal onderwijs geven les op vmbo-niveau. Je kind kan er dus een vmbo-diploma halen. Als dat niet haalbaar is, wordt je kind voorbereid op een (beschermde) baan.

Ernstig verstandelijk of meervoudig gehandicapte kinderen die een baan niet aankunnen, leren om zelfstandig te functioneren in hun woon-, leef- en werksituatie. Zij stromen uit naar dagbesteding.

Naar de havo of het vwo?

Er zijn ook middelbare scholen die speciaal onderwijs op havo- of vwo-niveau aanbieden. Sommige scholen specialiseren zich daarbij in onderwijs voor leerlingen met autisme.

Sommige scholen bieden onderwijs op afstand, waardoor leerlingen binnen het speciaal voortgezet onderwijs toch kunnen slagen voor hun havo of vwo.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?