Home / Artikelen / Tanden poetsen

Tanden poetsen

Een goede verzorging van het gebit van je peuter is heel belangrijk. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen je kind te leren dat veel zoetigheid slecht is voor het gebit. En dat goed poetsen het risico op gaatjes verkleint.

Tandenpoetsen: wanneer en hoe vaak?

Poets elke dag de tanden, het liefst voor het slapengaan. Gebruik daarvoor een speciale kindertandenborstel en speciale peutertandpasta met fluoride zonder extra smaakje.

Is je kind twee jaar oud? Poets dan twee keer per dag twee minuten de tanden met peutertandpasta met fluoride. Neem je kind vanaf twee jaar ook regelmatig mee naar de tandarts.

Poets volgens een vaste volgorde

Houd een vaste volgorde aan: de binnen- en buitenkant van de onderkaak, bovenop de kiezen en daarna de binnen- en buitenkant van de bovenkaak en bovenop de kiezen (de 3 B's). Duw niet te hard op de borstel. Dat is niet nodig.

Tips voor het tandenpoetsen

  • Om je peuter alvast aan de tandenborstel te laten wennen, kun je je kind eerst zelf laten poetsen met een klein beetje tandpasta. Daarna poets jij het na met een tweede tandenborstel. Dit is de tandenborstel waar je kind niet op bijt.
  • Het is leuk om er een spelletje van te maken of om een liedje te zingen waardoor het duidelijk is wanneer je begint en klaar bent met poetsen.
  • Je kind kan zelf de tanden poetsen als het dat wil. Poets tot het tiende jaar wel na.

Meer informatie, tips, filmpjes, kleurplaten en een poetsdiploma vind je op de website Trammelantintandenland.nl. Je kunt ook de de Tandenland app downloaden.

Elektrisch poetsen

Als je kind een tandenborstel kan vasthouden, kan het ook leren elektrisch te poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel kan het poetsen leuker maken. Napoetsen gaat ook makkelijker en beter met de elektrische tandenborstel.

Tegenstribbelende peuter

Tanden poetsen vinden peuters niet altijd even leuk. Tegenstribbelen komt niet alleen voor bij het tandenpoetsen, maar ook bij het eten of slapen gaan. Dit past bij de ontwikkelingsfase. Belangrijk hierbij is grenzen stellen en voorspelbaarheid door het volgen van een vast ritueel.

Filmpje: Fiona over tanden poetsen

Bron: Opvoedinformatie Nederland

Tandenpoetsen is belangrijk. Ook voor je peuter. Maar waar moet je op letten en hoe maak je het leuk? Fiona geeft in dit filmpje tips.

Filmpje: Een gezond kindergebit

Bron: TNO

In dit filmpje van TNO krijg je tips en adviezen over de verzorging van het melkgebit van je peuter.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Nog niet gevonden waar je naar zocht?