Home / Artikelen / Moedermelk bewaren

Moedermelk bewaren

Als je kolft, kun je een voorraad moedermelk aanleggen. Dat is handig voor als je er zelf even niet bent of voor als je weer gaat werken. Als je af en toe alvast oefent met het kolfapparaat, kun je al snel beginnen een voorraadje aan te leggen.

Waar bewaar je de moedermelk in?

  • Schone flesjes.
  • Kunststof bakjes die geschikt zijn voor het bewaren van eten (BPA-vrij).
  • Speciale borstvoedingzakjes

Kleine porties bewaren is handig, omdat je dan nauwkeurig uit de vriezer kunt halen wat je nodig hebt. Bijvoorbeeld zakjes van 30-60 en 90 ml.

Moedermelk bewaren en invriezen

  • Zet afgekolfde melk op je werk of thuis liefst meteen in de koelkast. Op die manier blijven de kostbare voedingsstoffen zo goed mogelijk bewaard.
  • Neem de melk in een koeltas van je werk mee naar huis.
  • In de koelkast kun je afgekolfde moedermelk drie dagen bewaren bij een temperatuur van 4 graden of lager.
  • Bewaar de melk achter in de koelkast, niet in de deur. Achterin blijft de melk het best gekoeld.
  • In de diepvries kun je afgekolfde moedermelk 6 tot 12 maanden bewaren bij een temperatuur van -18 graden of lager.

Tip: plak altijd een etiket op het zakje of flesje afgekolfde melk met de datum waarop je de melk hebt gekolfd. Dan weet je zeker of je de melk nog kunt gebruiken.

Deze bewaaradviezen gelden voor gezonde kinderen. Als je baby te vroeg of ziek geboren is, volg dan de instructies vanuit het ziekenhuis.

Moedermelk ontdooien

Ingevroren melk kun je laten ontdooien in de koelkast, buiten de koelkast op kamertemperatuur, onder warm stromend water of in een flessenwarmer (als je haast hebt). Bij langzaam ontdooien blijven de kostbare stoffen in moedermelk het best behouden. Als je iets sneller ontdooit, is dat iets minder, maar is de moedermelk nog steeds heel gezond om te geven.

Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen! Ook melk die is opgewarmd maar niet binnen een uur opgedronken, moet je weggooien. Lees ook het artikel over het opwarmen van moedermelk.

Deel op:
Keurmerk Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland
Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders, opvoeders, jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Nog niet gevonden waar je naar zocht?