Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Aantal keer bekeken 556 Geplaatst: donderdag, 20 december 2018

Hoe
Soms ben je als ouder op zoek naar goede informatie over het opvoeden en opgroeien van kinderen. Daarom geeft CJG Drimmelen Geertruidenberg je handige tips. Ditmaal over een onderwerp waar iedere ouder mee te maken krijgt. Hoe leer je je kind omgaan met geld?

Maak afspraken

Zakgeld leert kinderen omgaan met geld. Ze leren dat ze er iets leuks van kunnen kopen, maar ook dat je soms iets opzij moet leggen voor dingen die je echt nodig hebt. Het is belangrijk dat je afspraken maakt over:
• het bedrag
• wanneer je het geeft
• waaraan je kind het mag uitgeven
• wanneer je een verhoging geeft

Zakgeld is een leermiddel en geen middel om te straffen en te belonen. Als jullie een bedrag hebben afgesproken, moet je kind ervanuit kunnen gaan dat hij dit ontvangt.

Hoeveel zakgeld?

Kinderen vanaf 6 jaar hebben een redelijk besef van de waarde van geld. Je zou dus vanaf de zesde verjaardag van je kind zakgeld kunnen geven. De hoogte van het zakgeld is iets wat je zelf bepaalt. Volgens het Nibud ontvangen kinderen van 6 tot 11 jaar € 1,00 tot € 2,30 per week. Jongeren van 12 en 13 jaar ontvangen € 15,00 tot € 20,00 per maand. Meer informatie? Kijk op de website van Nibud.

Niet genoeg?

Natuurlijk kan het gebeuren dat je kind iets duurs koopt dat het niet direct nodig heeft. Hier leren kinderen alleen maar van. Je kind kan natuurlijk ook sparen voor iets duurs. Daarnaast heb je misschien de neiging om je kind af en toe iets extra’s toe te stoppen. Dat kun je doen als beloning, maar doe het niet te vaak. Het is belangrijk voor later dat kinderen leren dat ze moeten rondkomen van het geld dat ze hebben.

Wil je nog meer handige tips over financiële opvoeding? Bekijk de opvoedtips op onze website.