Hoe kun je laaggeletterdheid voorkomen?

Aantal keer bekeken 578 Geplaatst: maandag, 03 september 2018

Hoe

Het is deze week de Week van de Alfabetisering. Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn hebben grote moeite met lezen. Wat is laaggeletterdheid en wat kun je doen om laaggeletterdheid bij jouw kind te voorkomen?

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterden zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer. Zij beheersen het minimale niveau om volwaardig in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren niet. Dat niveau is door de overheid vastgesteld op eindniveau VMBO of niveau mbo-2/3.

Wat kan ik doen om laaggeletterdheid bij mijn kind te voorkomen?

Jonge kinderen leren taal vooral thuis. Jij hebt daarop veel invloed. Je kunt als ouder verschillende dingen doen om de spraak- en taalontwikkeling van je kind te stimuleren. Voer regelmatig gesprekjes met je kind, speel spelletjes met je kind en lees dagelijks voor. Bij onze opvoedtips kun je lezen wat je allemaal nog meer kunt doen.

Doe mee aan de Taalexpeditie

Wil je op een leuke manier meer te weten komen over laaggeletterdheid? Doe dan op 7 september mee aan de Taalexpeditie bij bibliotheek Theek 5 in Made. Tussen 10.00 en 16.00 uur staat de escaperoom in de bieb. Je hebt 10 minuten de tijd om de code te kraken én leert meer over laaggeletterdheid. Aanmelden is niet nodig. Je kunt gewoon even binnen lopen. Kijk op de website van Theek 5 voor meer informatie.