Een carnaval van NIX!

Aantal keer bekeken 450 Geplaatst: donderdag, 07 februari 2019

Een

Carnaval is in aantocht. Een feest voor jong en oud. Een tijd waarbij jongeren vaak in de verleiding komen om alcohol te drinken. Hoe zorg je ervoor dat jouw puber zich ook tijdens de carnaval aan de NIX afspraak houdt? We geven  je een aantal tips!

Waarom NIX 18?

De afspraak NIX 18 is er niet voor niets. Alcohol is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Dat geldt zeker als je kind 18 jaar of jonger is. Ook kunnen de schoolresultaten verslechteren door veel drinken en loopt je kind meer kans op het krijgen van ongelukken. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Tips

  • Bespreek eerst met je partner de aanpak, zodat jullie één lijn trekken.
  • Spreek een aantal dagen voor carnaval met je kind af dat het geen alcohol drinkt tijdens carnaval.
  • Wees duidelijk “Je mag geen alcohol drinken, ook niet een beetje”. Leg daarbij uit waarom en laat je kind vertellen wat het ervan vindt. Maar blijf bij je standpunt.
  • Maak ook met de volwassenen met wie je op stap gaat de afspraak dat zij je kind geen alcohol mogen aanbieden.
  • Schenk ook geen scheutje alcohol in de frisdrank van je kind.
  • Maak een gesprekje bij thuiskomst of de volgende dag en toon interesse. Geef je kind een complimentje als hij of zij niet heeft gedronken. Ieder kind groeit van een compliment!
  • Blijkt dat je kind toch gedronken heeft, bespreek dit dan de volgende dag op een rustig moment. Geef dan duidelijk aan dat je niet wilt dat hij of zij drinkt. Vraag waar het misgegaan is. Begrijpt je kind wat de afspraak is? Ga in gesprek over hoe dit de volgende keer te voorkomen. Kijk samen met je kind hoe het “nee” kan zeggen bijvoorbeeld met een standaard antwoordzin zoals: ”Ik mag niet drinken van mijn ouders”.

Wil je meer tips? Kijk ook eens op www.nix18.nl.