Doet je kind eindexamen? Zo ga jaar daar mee om!

Aantal keer bekeken 442 Geplaatst: donderdag, 02 mei 2019

Doet

De meest spannende twee weken van het voortgezet onderwijs komen eraan: het eindexamen! Deze periode is voor veel leerlingen extra stressvol.

Studeren voor het eindexamen

Je kunt je kind steunen tijdens het studeren voor de examens.

  • Je kind weet inmiddels hoe je het best de leerstof onder de knie krijgt. Examenkandidaten kun je daarom beter zo veel mogelijk op hun eigen manier laten studeren.
  • Je kunt helpen door te overhoren en examenvragen voor te leggen uit oude examens.
  • Daarnaast is het verstandig om het examenrooster goed te bestuderen, zodat je weet wanneer je kind examen moet doen en in welk vak.

Examenangst en prestatiedruk

Veel jongeren hebben last van examenangst. Ze vinden het eindexamen heel spannend, voelen zich nerveus en zijn misschien ook bang dat ze het niet halen. Dit leidt vaak tot stress. Daarnaast kan een hoge prestatiedruk ook stress veroorzaken. Als ouder verwacht je misschien dat je kind thuiskomt met hoge cijfers, en soms verwacht een kind dat van zichzelf. Het is daarom beter om vooral complimentjes te geven voor geleverde inspanningen, en niet alleen maar voor hoge cijfers.

Ontspanning

Ontspanning is net zo belangrijk als alle inspanningen die je kind verricht voor de examens.

  • Bewegingen gezonde voeding zijn goed voor de hersenactiviteiten van je kind.
  • Stimuleer je zoon of dochter om zich te ontspannen. Een leuk uitstapje of bijvoorbeeld lekker uitwaaien op het strand kan goed helpen tegen de spanning.
  • Je kunt je kind een beetje meer verwennen dan normaal, bijvoorbeeld door het lievelingseten van je zoon of dochter klaar te maken.
  • Verder kun je je kind ook wat minder huishoudelijke takengeven om de examenstress en de tijdsdruk een beetje te verlichten.

Wil je nog meer opvoedtips? Je vindt er talloze op onze website (zie ook het roze kader rechts op deze website)!